030 806 511 dzkresevo@tel.net.ba

Euromelanoma logo

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv melanoma – EUROMELANOMA 2023 i svibnja koji je prepoznat kao Mjesec svjesnosti o raku kože, danas je u prostorijama JU Dom zdravlja Kreševo organizirana javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža s ciljem prevencije nastanka melanoma.

 

Besplatnim dermatološkim pregledima odazvalo se 30 osoba, od kojih je jedna osoba upućena na daljnu dijagnostičku provjeru.

 

Dr. Nina Solaković, specijalista dermatovenerologije, istaknula je zadovoljstvo današnjim interesom za preglede, jer većina od pregledanih osoba ne bi došle na pregled da nisu bile potaknute ovom akcijom. Stoga je važnost organiziranja ovakvih akcija u borbi protiv zloćudnih tumora kože i otkrivanju promjena na koži koje povećavaju rizik nastanka malignog melanoma, time još veća, te vjeruje da će se ovakvim akcijama i upozorenjima utjecati na svijest građana i potrebu redovitih dermatoloških pregleda, te zaštite od sunčeva zračenja.

 Euromelanoma 2

Naime, rak kože jedan je od rijetkih karcinoma koje sami možemo vidjeti. Od zaštite do otkrivanja, svi mi imamo moć preuzeti kontrolu nad našim rizikom od raka kože. Ovogodišnja kampanja Euromelanoma 2023, pod sloganom '"Koristite li zaštitu?" potiče tinejdžere i odrasle na bolji izbor UV zaštite.

Korištenje krema za sunčanje s visokim protektivnim faktorom, nošenje šešira i sunčanih naočala, te izbjegavanje dugotrajnog izlaganja suncu u najtoplijim dijelovima dana, mogu biti od vitalne važnosti u sprječavanju melanoma i drugih oblika raka kože. Zaštitne mjere od štetnog djelovanja sunca neophodno je provoditi tokom cijele godine jer sunce može biti štetno čak i u oblačnim danima.

Analiza 394 681 kliničkih pregleda pokazala je da osobe koje su pretrpjele teške opekline od sunca (bolne opekline od sunca, s intenzivnim crvenilom ili mjehurima, koje traju dva ili više dana) prije dobi od 18 godina imaju 18% veću vjerojatnost da će imati sumnjivu leziju koju je identificirao dermatolog u punoljetnosti.

“Globalno, predviđa se da će se učestalost raka kože povećati za 85% prije nego što dođemo do 2040. godine. Preokret tog trenda počinje rješavanjem problema izlaganja suncu u djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi”, rekla je profesorica Veronique del Marmol, predsjednica Euromelanoma iz Brisela.

Stoga, u svrhu smanjenja rizika od melanoma i drugih oblika raka kože, pozivamo sve da preuzmu odgovornost za zaštitu svoje kože od sunca. Samo na taj način možemo sačuvati zdravlje naše kože za budućnost i smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kontakt
Dom zdravlja Kreševo
  • Brce bb, Kreševo
  • dzkresevo@tel.net.ba
  • +387 (0)30 806 511
© 2022 Copyright: JU Dom zdravlja Kreševo Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.